Alkoholer

Skriv ut

Alkoholer förknippas med öl, vin och sprit. Dessa drycker innehåller alkoholen etanol. Det finns betydligt fler sorters alkoholer än etanol. I kemin är det en speciell grupp av kolväten. De har gemensamt att de har minst en hydroxidgrupp, en OH-grupp. Alkoholernas namn slutar alltid med ändelsen -ol.

Grundämnet syre kan binda två andra atomer i en organisk molekyl. De kan också ha dubbelbindning. I alkoholer har syret enkelbindning och finns mellan en kolatom och en väteatom. För att tydligt markera att det är en alkohol skrivs vanligtvis inte ”strecket” för bindning ut i OH-gruppen.

Alla dessa alkoholer har en OH-grupp. Då kallas alkoholen envärd. Har det två OH-grupper kallas den tvåvärd och har den tre OH-grupper kallas den trevärd.

För att tydligt visa att det är en alkohol så  skrivs molekylformeln med OH-gruppen i slutet. Molekylformeln kan också skrivas med grundämnena i bokstavsordning. Propanol blir då C3H8O.

Om alkoholen är tvåvärd eller trevärd så markeras det med räkneorden di eller tri. Med hjälp av en siffra markeras på vilka kolatomer OH-gruppen sitter. Denna alkohol skulle heta 1,3 propandiol.

Metanol

Metanol är giftig och varje år dör människor för att de dricker det i tron på att det är etanol. Metanol kan göra dig blind i mindre mängder. Det finns alltid en risk att smuggelsprit innehåller metanol. Metanol kallas också träsprit. Den används vid tillverkning av plaster och som bränsle

Etanol.

Etanol är en av människans vanligaste droger. Den är naturligtvis också giftig och vid stort eller långvarigt drickande är den dödlig. Etanol används också för tillverkning av plaster och bränsle till bilar och bussar.

 

Glykol

Glykol är en tvåvärd alkohol som används till bilens kylare. Den sänker fryspunkten för vattnet i kylaren så det inte fryser till is en kall vinterdag. Molekylformeln är C2H4(OH)2. De två OH-grupperna sätts inuti en parentes.

Fördjupning: 

  • Film – naturlikt.se: Alkoholer (youtube, svenska, 6.15)
  • Film – Andreas Sandqvist: Alkoholer (youtube, svenska, 9.16)
  • Hemsida – Naturvetenskap.org: Alkoholer
Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *