Atomkunskap

Skriv ut

Atomen består av en kärna med protoner (positiva) och neutroner (neutrala). Runt atomkärnan finns elektroner (negativa) i olika elektronskal. Det är antalet protoner som bestämmer vilket grundämne det är. Elektronerna i det yttersta elektronskalet (valenselektroner) bestämmer ämnets egenskaper.

I det periodiska systemet finns de grundämnen som är kända idag. Som grundämne, uppställt i periodiska systemet, har de alltid lika många elektroner som protoner. Ett grundämne är oladdat. Ett grundämne eftersträvar fullt yttre elektronskal. Därför ge/tar eller lånar den elektroner med andra atomer. Om en atom inte har lika många protoner (positiva laddningar) som elektroner (negativa laddningar) så kallas den jon. En atom blir en positiv jon om den har förlorat elektroner och negativ jon om den tagit upp elektroner.

Elektronskal är energinivåer som elektroner färdas i. Skalen börjar namnges från atomkärnan med bokstaven K. K-skalet kan max innehålla 2 elektroner, L-skalet 8 och det yttersta skalet max 8 elektroner oavsett vilken bokstav det har (undantag om det är L-skalet).

Sammanfattning:

Antalet protoner avgör vilket grundämne det är. Antalet elektroner avgör om grundämnet är en jon (laddat) eller oladdat. Antalet neutroner avgör vilken isotop av ämnet det är. En isotop är en variant av ett grundämne. Alla grundämnen, utom väte, har isotoper. Isotoperna av ett grundämne får lite olika egenskaper. Framförallt avgör det om ämnet är radioaktivt eller inte.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *