Batterier

Skriv ut

Ett av de första kända exemplen på ett galvaniskt element är Voltas stapel. Volta staplade många plattor av zink och silver i lager och hade svavelsyra som elektrolyt. Denna kombination seriekopplade han och kom upp i 100 volt drygt.

Idag finns det många olika typer av batterier. Beroende på vilka metaller och typ av jonlösning blir batterier olika effektiva och kostar olika mycket.

I mitten av 1800-talet uppfanns ett batteri med metallen zink som minuspol och jonföreningen manganoxid som pluspol. Elektrolyten är salmiak. Manganoxid kallas också för brunsten och denna typ av batterier kallas brunstensbatterier. Idag är ett slags brunstensbatterie, det alkaliska batteriet, den absolut vanligaste batteritypen. De går inte att ladda upp och kallas AA eller AAA-batterier. De har en spänning på 1,5 volt.

Ett dyrare batteri som räcker längre är litiumbatterier. De sitter i mobiltelefoner, bärbara datorer och annan modern teknisk utrustning. Ett motsvarande litiumbatterier ger dubbelt så hög spänning än ett brunstensbatteri och går att ladda upp.

Alla batterier ska lämnas in på en miljöstation när de tagit slut men några är extra farliga.

  • Knappscellsbatterier innehåller en del kvicksilver som mycket giftigt.

  • Gamla laddningsbara batterier innehåller också giftiga grundämnen (kadmium).

  • Bilbatterier innehåller stora mängder bly som också inte får lämnas i naturen.

Batterier som går att ladda upp kallas ackumulatorer. När de laddas upp används elektricitet för att få den kemiska processen i batteriet att gå baklänges.

Fördjupning: 

Info om sidan Träna begrepp Uppgifter

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *