Ekologiskt / Närproducerat

Skriv ut

Ekologiskt

Att tillverka något ekologiskt betyder att sträva efter att nyttja energi, mark och vatten på ett hållbart sätt.

Djur ska kunna bete så naturligt som möjligt t.ex. får höns inte vistas i burar och andra djur ska ha möjlighet att vara utomhus. Djuren ska äta foder från gården och åkrarna ska gödslas med bajs från gårdens djur. När det gäller odlingar så är konstgödsel förbjudet. För att undvika skadedjur används förebyggande metoder som att variera grödan och välja motståndskraftiga växter.

Det är noga bestämt vad ekologiskt innebär och de ekologiska bönderna kontrolleras att de följer reglerna. Ekologiska varor är märkta med någon av dessa symboler.

Den ekologiska odlingen gör att det sprids mindre gifter och onaturliga ämnen i naturen. Det minskar övergödningen och bevarar grundvattnet. Endast 4 procent av all såld mat i Sverige  är ekologisk. Några varor som är extra viktiga att köpa ekologiskt: bananer, vindruvor, mejeriprodukter, kött och potatis.

Närproducerat

Närproducerat betyder inte att varan är ekologiskt. Det är inte bestämt vad som närproducerat innebär utan det är upp till varje person att avgöra. Det finns inga regler kring konstgödsel, bekämpningsmedel eller transporter.

Men i Sverige finns en skyddande lagstiftning även för oekologiska varor som skyddar djuren och naturen. Svenskt jordbruk ger jobb i Sverige, det bevarar landskapet så det inte växter igen. Det känns mer äkta och fräscht med svensk mat och det är lättare att ha insyn vad maten innehåller än ifall den kommer från andra sidan jorden. Sammanfattnings är det svårt att veta vad miljövinsten blir.

Vad är bäst? Ekologisk eller närproducerat?

Detta är en fråga nästan omöjlig att svara på. Det beror vilket produkt det handlar om. Generellt så innebär närproducerat mindre klimatpåverkan på grund av kortare transporter och ekologiskt innebär mindre bekämpningsmedel. För vissa produkter är transporten en väldigt liten del av den totala miljöpåverkan. Vissa produkter går inte att odla på ett effektivt sätt så de kan inte vara närproducerade t.ex. kaffe.

En hållbar livsstil kräver både ekologiskt och närproducerat. Naturligtvis är det allra bästa att försöka hitta livsmedel som är både ekologiska och närproducerade.

Fördjupning

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *