Ekologiskt / Närproducerat

Ekologiskt

Att tillverka något ekologiskt betyder att sträva efter att nyttja energi, mark och vatten på ett hållbart sätt.

Djur ska kunna bete sig så naturligt som möjligt till exempel får höns inte hållas i burar och andra djur ska ha möjlighet att vara utomhus. Djuren ska äta foder från den egna gården och åkrarna ska gödslas med bajs från gårdens djur. När det gäller odlingar så är konstgödsel förbjudet. För att undvika skadedjur används förebyggande metoder som att variera grödan och välja motståndskraftiga växter.

Det är noga bestämt vad ekologiskt innebär och de ekologiska bönderna kontrolleras att de följer reglerna. Ekologiska varor är märkta med någon av dessa symboler. Märket till vänster är EU:s märkning av ekologisk mat och märket till höger är den svenska märkning, KRAV.

Den ekologiska odlingen gör att det sprids mindre gifter och onaturliga ämnen i naturen. Det minskar övergödningen och bevarar grundvattnet. Endast fyra procent av all såld mat i Sverige är ekologisk. Några varor som är extra viktiga att köpa ekologiskt: banan, vindruvor, mejeriprodukter, kött och potatis.

Bild: stevepb / Pixabay License

Närproducerat

Närproducerat betyder inte att varan är ekologisk. Det är inte bestämt vad närproducerat innebär utan det är upp till varje person att avgöra. Det finns inga regler kring konstgödsel, bekämpningsmedel eller transporter.

I Sverige finns en skyddande lagstiftning även för oekologiska varor som skyddar djuren och naturen. Svenskt jordbruk ger jobb i Sverige samt bevarar landskapet så det inte växer igen. Det känns mer äkta och fräscht med svensk mat och det är lättare att ha insyn i vad maten innehåller än ifall den kommer från andra sidan jorden. Hur stor miljövinsten för närproducerad mat blir är det svårt att avgöra.

Vad är bäst? Ekologisk eller närproducerat?

Detta är en fråga som är nästan omöjlig att svara på. Det beror på vilken produkt det handlar om. Generellt innebär närproducerat mindre klimatpåverkan på grund av kortare transporter och ekologiskt innebär mindre bekämpningsmedel. För vissa produkter är transporten en väldigt liten del av den totala miljöpåverkan. En del produkter går inte att odla på ett effektivt sätt i Sverige så dessa kan inte vara närproducerade till exempel kaffe.

En hållbar livsstil kräver både ekologiskt och närproducerat. Naturligtvis är det allra bästa att försöka hitta livsmedel som är både ekologiska och närproducerade.

Bild: Alexas_Fotos / Pixabay License

Fördjupning

Uppgifter: 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *