Farliga kemikalier / Partiklar

Skriv ut

En kemikalie är en kemisk förening tillverkad av människan. Genom historien har det tillverkats kemikalier som upplevts som mirakelkemikalier men som sedan, i efterhand, upptäcks varit livsfarliga och förbjudits t.ex. PCB och DDT. Båda är långlivade och finns fortfarande i ekosystemet idag. 

Orsak

Det tillverkas många nya molekyler som släpps på marknaden. De måste kontrolleras av tillverkaren men det är svårt att undersöka långsiktiga effekter.

Ett hormonstörande ämne liknar mänskliga hormon och de kan påverka kroppen på ett oönskat sätt. Exakt vad som är ett ämne med hormonstörande egenskaper är oklart. Därför hamnar en del ämnen utanför säkerhetskontrollen

En kemikalie kan bli klassad som ofarlig men när den sedan tillverkas i extremt små partiklar, som kallas nanopartiklar, kan den skapa stora hälsoproblem.

Importerade varor är inte lika kontrollerade.

Kemikalier, som själva är ofarliga i en liten dos, kan ibland bli farliga när de kombineras med varandra. Det kallas cocktail-effekten.

Miljöproblem med farliga kemikalier.

En del byggnadsmaterial är cancerframkallade. En byggnad står väldigt lång tid och det är svårt att byta ut vissa delar. t.ex. alla väggar

Textilier kan innehåller farliga färgämnen t.ex Azo-färger. Tvätta nya kläderna innan du använder dem.

Vissa plaster kan innehåller mjukgörare (ftalater) som är både cancerframkallande och hormonstörande. Bisfenol A finns i plast och kvitton och är ett hormonstörande ämne.

Hur ska problemet lösas?

Kemikalier märks upp med farosymboler.

Det finns många svenska myndigheter som ansvarar och övervakar användningen av farliga kemikalier t.ex. kemikalieinspektionen.

Inom EU är REACH en lagstiftning som ska skydda människor och miljö från farliga kemikalier i varor.

Fördjupning

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *