Framtidens material

Skriv ut

Materiallära är en spännande vetenskaplig gren som handlar om att ta fram material som har önskade egenskaper. Det kan vara att de ska vara  lätta och starka eller leder ström utan motstånd. Här är några exempel på moderna material.

Kolväten

Fulleren se ut som fotbollar och består av ungefär 70 kolatomer. Det är en modern form av rent kol som upptäcktes på 80-talet och blev 1996 års nobelpris i kemi. Eftersom är så nyligen upptäckt har vetenskapen fortfarande en del spännande upptäckter att göra. En variant av en fulleren är ett kolnanorör. Den kolmolekylen ser ut som en långt rör.

Grafen är också en modern form av kol. Det gav nobelpris i fysik 2010. Grafen är ett mycket tunt täcke av kolatomer. Det skulle kunna beskrivas som ett skikt av grafit. Det är genomskinligt och ungefär 200 gånger starkare än stål men det är mycket lättare. Det är formbart, leder elektricitet och ogenomträngligt för gaser och vätskor. Grafen kommer garanterat att användas i många framtida uppfinningar.

Plaster

Armerad plast är plaster med olika typ av fibrer (trådar) i. Kolfiberarmerad plast innehåller trådar av grafit. Materialet blir flera gånger starkare än stål men mycket lättare. Det tål höga temperaturer och har många användningsområden t ex fiskespön, cd-skivor och detaljer i flygplan.

Aramidplaster är en annan stryktålig armerad plast. Den används i skyddsvästar och brandsäkra overaller. Plasterna är mera kända som Kevlar och Twaron

Teflon – En plast som innehåller fluor. Den är väldigt hal (låg friktion) och används som yta i stekpannor. Inget ska då, enligt reklamen, kunna bränna fast.

Goretex – En annan plast som innehåller fluor. Den läggs som en hinna på skor och klädesplagg. Den släpper igenom vattenånga men inte vatten. Det innebär att materialet släpper ut svett och släpper in luft. Bra när man tränar.

Aerogel

Ett framtidsmaterial som forskarna hoppas ska kunna bli lika stort som plast är idag. Det är ett superporöst material som är väldigt lätt men ändå tåligt. Det skulle kunna användas till isolering och för att suga upp vätskor.

Amorfa metaller

Atomerna i metallen ligger inte i en ordnad kristallstruktur utan huller om buller. Metaller skulle kunna bli segare och inte korrodera (rosta). Det är också möjligt att göra amorfa legeringar med nya bättre egenskaper.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *