Grundämnesfamiljer

Skriv ut

Grundämnen i samma grupp i det periodiska systemet har liknande egenskaper. De har samma antal valenselektroner.

Alkalimetaller

Alkalimetaller har en kraftig reaktion med vatten. Vätgas bildas och lösningen blir basisk (pH över 7). Alkalimetaller reagerar också snabbt med luftens syre och måste förvaras i fotogen. I periodiska systemet finns alkalimetaller (grupp 1) längst till vänster.

Anledningen till alkalimetallernas reaktionsförmåga är att de alla har 1 valenselektron. Den vill de gärna bli av med och därför uppstår de kraftiga kemiska reaktionerna. Alkalimetaller med högre atomnummer reagerar kraftigare eftersom då är valenselektronen längre från kärnan och kan enklare lossna.

Halogener 

Kallas saltbildare eftersom de är väldigt bra på att bilda salter. De är också väldigt reaktiva. Allra bäst på att reagera med andra ämnen är fluor. De är alla ickemetaller. Alla halogener har 7 valenselektroner. I periodiska systemet finns halogenerna (grupp 17) näst längst till höger

Ädelgaser

Dessa grundämnen har maxantalet elektroner i sitt yttersta elektronskal (2 eller 8). Det kallas ädelgasstruktur. Det innebär att de oftast inte vill reagera med andra ämnen . Det är därför det alltid finns ädelgas inuti glödlampor. Glödtråden får ingen chans att reagera med luftens syre och brinna upp. I periodiska system hittar vi ädelgaserna (grupp 18) längst till höger.

 

Fördjupning: 

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *