Indikatorer

Skriv ut

För att mäta pH används indikatorer. Det finns flera olika slags indikatorer.

Universalindikator.

Denna indikator är billig och lätt att använda. Det är en preparerad pappersbit som doppas i lösningar och ändrar färg beroende på lösningens pH. Med den får du ett ganska bra heltalsvärde på pH. En universalindikator är en blandning av flera andra olika indikatorer.

BTB

BTB är en indikator som är vanlig i skolor. Droppa i några droppar i din lösning så ändrar den färg. Den är praktiskt för att visa pH-förändring ”in action”. Sura lösningar ger gul färg, neutrala lösning ger grön färg och basiska lösningar ger blå färg.

Rödkål

Det finns några stycken naturliga indikatorer och rödkål är ett exempel. Droppa i lite saft av kokt rödkål så kommer din lösning ändra färg beroende på pH. Rödkål ger ett mer exakt resultat än BTB.

pH-meter

En elektrisk apparat som ger ett exakt pH-värde (med en decimal). Detta verktyg används av folk som arbetar med kemi. Den ger snabba och exakta svar.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *