Karboxylsyror och estrar

Skriv ut

Organiska syror.

Organiska syror innehåller kol och är vanliga i naturen. De finns i växtriket (t.ex. oxalsyra, askorbinsyra, citronsyra) och i djurriket (t.ex. myrsyra och mjölksyra) . De kallas också för karboxylsyror eftersom de innehåller en karboxylgrupp, -COOH. I tabellen visas de tre enklaste karboxylsyrorna.

  • Organiska syror kallas ibland för fettsyror eftersom de kan ingå i fetter.
  • Alla organiska syror är svaga syror.
  • Det kan ingå fler karboxylgrupper i syran.
  • De slutar alltid med –syra.

Ester

Estrar är en grupp av kolväten som luktar. Dessa kemiska lukter finns naturligt men kan också tillverkas genom en kemisk reaktion.

När en alkohol och syra blandas så försvinner de frätande och giftiga egenskaper och i vissa fall uppstår en trevlig lukt. I andra fall uppstår en otrevlig lukt eller ingen lukt alls. .

Alkohol + Syra —> Ester + Vatten

Vid reaktionen försvinner både alkoholen och syran och den ofarliga estern bildas. Estrar är vanliga lukt och smakämnen i godis, glass och läsk. Estrar fungerar också som lösningsmedel och finns i målarfärg.

En känd ester är nitroglycerin. Det är en blandning mellan salpetersyra och glycerol. Nitroglycerin används som sprängmedel och som hjärtmedicin.

Fördjupning: 

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *