Livsmedelskemi fetter

Skriv ut

Fett är en stor organisk molekyl. Fett består av alkoholen glycerol och olika fettsyror. Fett är alltså en ester. Alkoholen är alltid glycerol men fettsyror kan variera. Olika fettsyror ger olika typer av fett.

Fetter kan delas in utifrån dess kemiska struktur eller utifrån dess ursprung.

Kemisk indelning:

  • Mättande fetter : Fettsyrorna består av mättade kolväte, alltså fettsyror som endast har enkelbindningar.
  • Enkelomättade fetter. Det finns en (1)dubbelbindning bland fettsyrorna.
  • Fleromättade fetter– Det finns två eller flera dubbelbindningar bland fettsyrorna.

Indelning beroende på ursprung

  • Vegetabiliska fetter – De kommer från växtriket. De består huvudsakligen av omättade fetter.
  • Animaliska fetter De kommer från djurriket och är oftast fasta eftersom de innehåller en hög halt mättade fetter.

Enkelomättade och fleromättade kallas gemensamt för omättade fetter. De är ofta flytande vid rumstemperatur. Mättade fetter är oftast fasta vid rumstemperatur. Flytande fetter kan göras fasta genom att de får reagera med väte. Då blir fettsyrorna mättade. Det kallas för att härda fettet och görs vid tillverkningen av margarin. Denna härdning kan ske fullständigt eller delvis.

Om ett omättat fett genomgår härdning som inte är fullständig kan tranfetter bildas.

Transfetter är en speciell typ av omättade fettsyror. De finns i margarin, kakor och chips. Transfetter är skadliga för kroppen och 2011 förbjöds transfetter i kosten av livsmedelsverket.

Fetter är en viktig energikälla för kroppen och vår energireserv. Människan måste också få i sig en viss mängd fett eftersom viktiga vitaminer bara finns lösta i fett. Fett lagrar energi mer effektivt än kolhydrater. Fett är också viktigt för att skydda de inre organen för stötar.

Omega 3 är ett slags fleromättade fetter som är bra för kroppen. Kroppen kan inte tillverka dessa fettsyror själv utan de måste komma med kosten. Förr i tiden fick barn tillskott av Omega 3 i form av fiskolja.

Fördjupning: 

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *