Livsmedelskemi protein

Skriv ut

Om kolhydrater är vår energikälla och fett vårt energilager så är proteinet kroppens byggnadsmaterial. Proteiner styr också de flesta kemiska processer i kroppen. Du är helt enkelt dina proteiner.

Proteiner byggs upp av aminosyror. En aminosyra är en organisk molekyl och det finns 20 stycken olika. Ett protein består av ett antal aminosyror som sitter ihop som pärlor på ett pärlhalsband.

Kroppen kan tillverka elva aminosyror på egen hand men resten måste komma med kosten. När människor äter protein så måste proteinet först spjälkas till aminosyror. Sedan bygger kroppen upp nya proteiner med hjälp av aminosyrorna i cellens ribosomer.

I livsmedel finns det mycket protein i böner, linser, kött, frön och nötter och en del ost.

Proteiner är känsliga för värme och vid temperaturen över 40 grader Celsius brukar de koagulera (stelna). Därför är det farligt att ha en kroppstemperatur som är för hög.

Två viktiga typer av proteiner som är viktiga för kroppen är:

Enzymer – De är biologiska katalysatorer. De påskyndar reaktioner i kroppen utan att själv förbrukas. Enzymer spjälkar upp din kost tilldruvsocker och aminosyror.

Hormoner – Kroppens budbärare. En del av de signaler inuti kroppen sker med hormoner. Hormonerna styr tillverkningen av andra nödvändiga ämnen i kroppen t.ex. insulin. Hormoner styr också stora processer t.ex. puberteten..

Fördjupning: 

  • Film – Andreas Sandqvist: Protein (youtube, svenska, 10.55)
  • Hemsida – livsmedelsverket.se: Protein
Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *