Livsmedelskemi vitaminer mineraler

Skriv ut

Vitamin

Vitaminer är organiska molekyler som kroppen själv inte kan tillverka (undantag D) utan de måste komma med kosten. Det finns 13 olika. En del är fettlösliga och en del är vattenlösliga. De heter A, B (8 olika), C, D, E, K.

Vitaminer används i enzymer och hormoner för skilda processer i kroppen.

Får du inte i dig tillräckligt med vitaminer kan du få bristsjukdomar. Det var vanligare förr i tiden när kosten inte var så varierad. Två sjukdomar, som var vanliga tills havs, var skörbjugg (C-vitaminbrist) och beriberi (B-vitamin brist)

Det normala idag är att vi får i oss alla vitaminer med en varierad kost. Det finns inga särskilda behov för extra vitaminer om inte en läkare har ordinerat det.

Mineral.

Mineraler kallas också spårämnen. Det är små mängder av olika grundämnen som behövs i olika kemiska processer i kroppen. De är oorganiska vilket betyder att de inte innehåller kol. Det finns ungefär 20 stycken olika mineraler som kroppen behöver.  Här är några exempel:

  • Kalcium – Kalcium bygger upp skelettet. Finns i mjölk och ost.
  • Järn – Järn behövs till blodets hemoglobin som transportar runt syre till kroppens celler. Järn finns i blodpudding och spenat
  • Natrium -Natrium hjälper till med vätskebalansen. Finns i bordssalt.

Sist men inte minst så behöver kroppen vatten. Vi består av 60-70 % procent vatten.

Fördjupning: 

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *