Luftens gaser del2

Skriv ut

Vattenånga

Procenten på beståndsdelarna i luft brukar anges för torr luft vid jordytan. I atmosfären finns även några procent vattenånga. Vattenångan i atmosfären kallas ofta luftfuktighet. Badar du bastu eller befinner dig i regnskogen kan luftfuktigheten vara betydligt högre. Är luftfuktigheten 100% betyder det att luften har tagit upp den maximala mängden vattenånga som det är möjligt. Det går inte att lösa mer vatten i luften då.

Ozon

Halten av ozon i atmosfären är 0,001 procent. Ozon är också rent syre. Dessa molekyler består av tre syreatomer, O3. Ozon är giftigt och har en frän lukt. Ozon finns högt upp i atmosfären som ett skydd mot solens energirika UV-ljus. När människor utsätter sig för mycket UV-ljus (t.ex. solsemestrar) ökar det risken för hudcancer.

Under 1980 talet upptäcktes stora hål i ozonlagret. De hade skapats på grund av utsläpp av freoner som reagerade med ozonmolekylen. Freoner är en gas som användes i kylskåp. Idag är freoner förbjudna så förstörelsen av ozonlagret har bromsats och håller på att återbildas.

Det finns också en del marknära ozon som bildas när solen skiner på bilavgaser. Det ozonet kan skada växter och djur.

Väte

Väte är universums vanligaste grundämne. Det är huvudbeståndsdelen i universums alla stjärnor. I jordens atmosfär finns nästan inget väte. Det beror på att det är det lättaste grundämnet av alla. Om det skulle finnas i atmosfären skulle det stiga och försvinna ut i rymden. Däremot är väte vanligt i kemiska föreningar. Vatten innehåller väte och allt som lever innehåller stora mängder vatten.

Vätgas innehåller mycket energi så förhoppningsvis kan det användas som bränsle i framtidens bilar. Avgaserna skulle bli vanligt vatten.

Fördjupning:

  • Hemsida – naturvetenskap.org: Luft
  • Hemsida – Gilbert förklarar: Lätt &luftigt
  • Film – studi.se: Vätgas (youtube, svenska, 5.03)
  • Film – studi.se: Ozon (youtube, svenska, 4.19)
  • Film – Andreas Sandqvist: Luft del 2 (youtube, svenska, 7.16)
  • Film – Andreas Sandqvist: Luft del 3 (youtube, svenska, 9.36)
Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *