Mikroplaster

Skriv ut

Mikroplaster är små plastbitar som är från mikroskopiskt små upp till 5 mm stora. Det finns inga organismer som kan bryta ner plasten så den försvinner inte. Mikroplaster finns i alla hav och sjöar idag. Forskare har hittat plast i djuphavsgravar som är över 10000 meter djupa och i dricksvattnet i hela världen. Detta är ett växande miljöproblem och mycket forskning återstår.

Orsak:

Stora mängder plast slängs i naturen och havet. Mycket av plasten som slängs på land hamnar senare i havet. Eftersom plasten inte är biologisk nedbrytbar mals den sakta ner av vågor och vind.

De flesta av de textilier vi använder innehåller olika plaster t.ex. akryl, polyester, lycra, nylon och fleece. När de tvättas i tvättmaskin lossnar stora mängder mikroplaster. Reningsverken idag saknar förmåga att fånga dessa små partiklar så de fortsätter ut i hav och vattendrag.

Mikroplaster används som utfyllnad i produkter eftersom det är billigare. Flera exempel hittas i badrummet t.ex. tandkräm, smink eller hudvårdsprodukter med skrubbande effekt.

Mikroplaster släpps ut från slitage av däck på vägar och från skrov på plastbåtar.

Miljöproblem med mikroplaster:

Fisk tror att plasten är mat och eftersom den inte bryts ligger mikroplasten kvar i kroppen länge. Det kan skada djuren på olika sätt. Det kan ge en falsk mättnadskänsla, djuret kan kvävas eller plasten innehåller miljögifter som anrikas i organismen. 

Mikroplaster kan innehålla olika miljögifter. De lagras i djuret och koncentreras i näringskedjan. Slutligen äts fisken av människan som då får i sig de giftiga ämnena.

Hur ska problemet lösas?

  • Dra ner på konsumtionen av plast och återvinn den plasten du använder.
  • Köp begagnade kläder och tvätta inte så ofta.
  • Skippa de hygienprodukter som innehåller mikroplaster.

Flera företag hittar på sätt att städa och forskare hävdar att plasten kan brytas ner av solljus eller bakterier. Dock finns ingen färdig lösning idag (2017)

Fördjupning

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *