Mikroplaster

Mikroplaster är små plastbitar som är från mikroskopiskt små upp till 5 mm stora. Det finns inga organismer som kan bryta ner plasten så den försvinner inte. Mikroplaster finns i alla hav och sjöar idag. Forskare har hittat plast i djuphavsgravar som är över 10 000 meter djupa och i dricksvattnet i hela världen. Mikroplaster är ett växande miljöproblem och mycket forskning återstår.

Bild: Oregon State University / (CC BY-SA 2.0)

Orsak

Stora mängder plast slängs i naturen och i havet. Mycket av plasten som slängs på land hamnar senare i havet. Eftersom plasten inte är biologiskt nedbrytbar mals den sakta ner av vågor och vind.

De flesta textilier som vi använder innehåller olika plaster t.ex. akryl, polyester, lycra, nylon och fleece. När de tvättas i tvättmaskin slits kläderna och stora mängder mikroplaster lossnar. Reningsverken saknar idag förmåga att fånga dessa små partiklar så de fortsätter ut i hav och vattendrag.

Mikroplaster används som utfyllnad i produkter eftersom det är billigare. Exempel på dessa produkter är tvål, deo, solkräm, hudkräm, smink och hudvårdsprodukter med skrubbande effekt.

De största utsläppen av mikroplaster i Sverige kommer från slitage av däck från fordon.

Miljöproblem med mikroplaster

Fiskar tror att plasten är mat och eftersom den inte bryts ner ligger mikroplasten kvar i kroppen länge. Det kan skada djuren på olika sätt genom att ge en falsk mättnadskänsla, djuret kan kvävas eller så innehåller plasten miljögifter som anrikas i organismen.

Mikroplaster kan innehålla olika miljögifter. De lagras i djuret och koncentreras i näringskedjan. Slutligen äts fisken av människan som då får i sig de giftiga ämnena.

Hur ska problemet lösas?

Dra ner på konsumtionen av plast och återvinn den plasten du använder.

Köp begagnade kläder och tvätta inte så ofta.

Köp inte de hygienprodukter som innehåller mikroplaster.

Bild: annca / Pixabay License

Fördjupning

Uppgifter: 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *