Vattnets egenskaper

Skriv ut (del1)Skriv ut (del2)

Vatten är ett kemiskt ämne med flera speciella egenskaper. Dessa egenskaper är en av orsakerna till livet på jorden. Flera av dessa beror på vattenmolekylens struktur.

Syret i vattenmolekylen är elektriskt negativt laddad. Vätet är elektriskt positivt laddad. Det innebär de positiva laddningarna och den negativa laddningen inte är på samma ställe. Vattenmolekylen kommer att ha en positiv och en negativ sida. Det kallas att molekylen är polär.

Vattnets speciella egenskaper:

Ytspänning.

På grund av att vattenmolekylen är polär så dras vattenmolekylerna till varandra. En vattenmolekyls positiva del dras till en annans negativa. Vid ytan på vattnet blir detta extra tydligt.  Ytspänning ger vattnet en seg yta. Ytspänning gör att vissa insekter kan springa på vatten och att nålar ”flyter” på ytan.

Kapillärkraft.

I ett glas med vatten kan du se att vattnet kryper upp lite i kanterna. Ifall du varit på sjukhuset och lämnat blodprov används smala rör som suger upp blodet automatiskt. Detta beror på att den polära vattenmolekylen påverkas av andra polära molekyler i glasets sida.

Denna egenskap använder växterna för att suga upp vatten i sina kärl. Från rötter ända upp i trädens topp.

Lika löser lika

Vattnets polära egenskap gör att det endast löser sig med andra vätskor som är polära. Ett talesätt i kemin är att lika löser lika. Om du t.ex. blandar vatten med matolja kommer vätskorna att lägga sig i två lager på varandra. Vattenmolekylen är polär medan oljemolekylen inte är polär. Dessa två är inte lika och därför löser de sig inte med varandra.

Vattnets densitet

Vatten i fast form, alltså is, har lägre densitet än vatten i flytande form. Det är en väldigt sällsynt egenskap hos kemiska ämnen. På vintern så fryser sjön uppifrån och ner. Isen lägger sig ovanpå vattnet och inte nere vid botten. Detta är en förutsättning för att organismer ska överleva vintern.

Vatten har som högst densitet vid fyra grader. Det innebär att när vattnet är fyra grader är det som tyngst och sjunker till botten. I en sjö så är det därför alltid fyra grader vid botten. Inte så skön badtemperatur för en människa men helt okej för en fisk.

Värmekapacitet

Vatten har hög värmekapacitet. Det innebär att det tar lång tid att värma eller kyla vatten. Det bidrar till att temperaturskillnader på jorden jämnas ut och vädret blir stabilare. Denna egenskap gör också att varmt vatten från golfströmmen värmer upp norden så vi får mildare väder. Utan golfströmmen skulle vi ha ett klimat som på Grönland.

Förmåga att lösa andra ämnen

En lösning är när ett fast ämne är löst i en vätska. Lösta ämnen i vatten syns inte alltid eftersom de är uppdelade i så små delar men ämnena finns ändå där. Tänk dig att du rör ner socker i en kopp te. Sockerbiten syns inte men det smakar sött.

Många olika typer av ämnen kan vara lösta i vatten. Varmt vatten kan lösa mer av ämnet än kallt vatten. Om det inte går att lösa mer av ett ämne så är lösningen mättad.

I vatten kan det finnas gaser lösta. Det är nödvändigt för fiskarna eftersom de andas syre och inte vattenmolekyler. Varmt vatten löser mer gas än kallt vatten. Ställ in ett glas vatten i kylen så kommer du se luftbubblor sitta på insidan av glaset när det kylts av.

I kroppen finns det många viktiga lösningar med vatten i huvudrollen. t.ex. urin som för ut ämnen kroppen inte behöver. En annan viktig funktion med vatten i huvudrollen är blodet som transporterar runt syre i kroppen. Blodet består till största del av vatten.

Många viktiga ämnen, t.ex. mineraler, är lösta i vatten. Detta är livsviktigt för alla växter som tar upp dessa med sina rötter.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *