Deltest Organisk kemi 3 2555 Created on december 04, 2022 By ozky046 Livsmedelskemi stortest 1 / 11Protein. Vilket eller vilka alternativ är korrekta? Kroppen kan inte tillverka alla aminosyror utan en del måste komma med kosten. Proteiner är kroppens energilager. Protein är uppbyggt av aminosyror. Det finns mycket protein i frukt. Det finns 87 olika slags aminosyror. 2 / 11Vitaminer och mineraler. Vilket eller vilka alternativ är korrekta? Vitaminer är oorganiska molekyler. Exempel på vitaminer är A, B, C, D, E. Det finns 14 olika B-vitaminer. Utan vitaminer i kroppen får du bristsjukdomar. Kroppen kan tillverka alla vitaminer själv. 3 / 11Fetter. Vilket eller vilka alternativ är korrekta? Att härda ett flytande fett gör det fast. Transfetter är exempel på ett nyttigt fett. Omega 3 är ett slags fleromättade fetter som tros vara nyttigt för kroppen. Fett skyddar de inre organen mot stötar. Kolhydrater lagrar energi i kroppen mer effektivt än fett. 4 / 11Vitaminer och mineraler. Vilket eller vilka alternativ är korrekta? Kalcium bygger upp skelettet. Mineraler är oorganiska. Kroppen består av 90-95 % procent av vatten. Mineraler kallas också spårämnen. Hemoglobinet som transporterar runt syre till kroppens celler. 5 / 11Kolhydrater. Vilket eller vilka alternativ är korrekta? Druvsocker är ett slags protein. Människan behöver tre olika näringsämnen för att överleva. Vitaminer och mineraler är samma sak. Alla organismer är beroende av fotosyntesen. Ett annat ord för druvsocker är fruktos. 6 / 11Kolhydrater 2. Vilket eller vilka alternativ är korrekta? Druvsocker är det enda sockret som cellerna kan få energi från. De andra sockerarterna måste omvandlas till druvsocker. Stärkelse innehåller fler druvsockermolekyler än cellulosa. Kroppen kan bryta ned alla typer av kolhydrater. Poly betyder många. Stärkelse och cellulosa sitter ihop av många druvsockermolekyler. 7 / 11Kolhydrater. Vilket eller vilka alternativ är korrekta? Vanligt socker kallas för sackaros. Det är vanligare att vara laktosintolerant i Norden jämfört med länderna runt Medelhavet. Laktos är vanligt i mjölk. Druvsocker och fruktsocker har samma molekylformel. Druvsocker och fruktsocker är sammansatta sockerarter. 8 / 11Kolhydrater 2. Vilket eller vilka alternativ är korrekta? Exempel på sackaros är strösocker, florsocker och bitsocker. Stärkelse finns det mycket av i ris, potatis och pasta. Cellulosa är det som gör frukter och bär söta. Laktos är ett annat ord för mjölksocker. Glukos består av två ihopsatta druvsockermolekyler. 9 / 11Fetter. Vilket eller vilka alternativ är korrekta? Vegetabiliska fetter kommer från växtriket. Animaliska fetter är ofta flytande. I mättade fetter finns det bara enkelbindningar. I omättade fetter finns det bara trippelbindningar. Fett är en molekyl som består av en alkohol och tre organiska syror. 10 / 11Protein. Vilket eller vilka alternativ är korrekta? Proteiner koagulerar om det blir för kallt i kroppen. Mat med mycket protein är potatis, ris och pasta. Hormoner är en av kroppens budbärare. Proteiner tillverkas i cellernas mitokondrier. Enzymer påskyndar reaktioner i kroppen utan att själv förbrukas. 11 / 11Kolhydrater 2. Vilket eller vilka alternativ är korrekta? Snabba kolhydrater kan tas upp direkt av blodet. Glykemiskt index (GI) beskriver hur snabbt kolhydraterna omvandlas till druvsocker. Det finns mycket kolhydrater i kött. Att spjälka betyder att sönderdela. Kostfibrer är kolhydrater i form av cellulosa. Your score isThe average score is 40% LinkedIn Facebook Twitter VKontakte 0% Restart quiz