Galvaniska element

Skriv ut

Ett galvaniskt element är ett samlingsnamn för  olika typer av batterier. I galvaniska element omvandlas kemisk energi till elektrisk energi.

Det är en konstruktion med två olika metaller i en jonlösning. Mellan metallerna är en ledare kopplad så att elektroner kan vandra emellan. I galvaniska element kallas jonlösningen för elektrolyt.

Trots att båda metallerna har fullt elektronskal kommer kopparn (mer ädel) att stjäla elektroner från zink. Det kommer att åka elektroner i ledaren och en ström uppstår. Strömmen kan få t.ex. en lampa att lysa.

Koppar som tar emot elektroner blir en positiv pol och zink som avger blir en negativ. Minnesregel kan vara att zink avger elektroner eftersom den har så många och därför är den negativ pol.

Zinken oxideras (avger elektroner) och zinkjoner går ut i jonlösningen (elektrolyten).

Zn(s) —>Zn2+ + 2e

(s står för solid = zink i fast form)

Kopparbiten borde då reduceras men det gör den inte eftersom den är solitt metall. Kopparen har egentligen inget behov av elektroner. I stället leds elektronerna vidare genom kopparen till något i lösningen som reduceras. Om finns kopparjoner i lösningen så reduceras de.

Cu+2+ 2e —->Cu (s)

Den polen där det sker oxidation kallas för anod och den pol där reduktion sker kallas katod.

Det finns många faktorer som påverkar hur stor ström man får. Vilka metaller man har, hur stora, hur nära de sitter varandra, hur mycket joner det finns i jonlösningen med mera.

Ett galvaniskt element som har haft stor betydelse för utvecklingen av batterier är Daniells cell.

Fördjupning: 

Info om sidan Träna begrepp Uppgifter

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *