Partikelmodellen

Skriv ut

En partikel är något väldigt litet. Ofta är det en del av något t. ex. en proton i atomen eller sot i atmosfären.

När en händelse förklaras utifrån att atomerna är små partiklar kallas det partikelmodellen. De begrepp som är viktiga vid dessa förklaringar är:

  • Densitet:- Atomerna i ett grundämne sitter olika nära varandra. De sitter olika tätt. Det heter att ämnen har olika täthet, det vill säga, olika densitet. I ett ämne som har hög densitet sitter atomerna nära varandra. Järn har hög densitet. Gaser har låg densitet. På bilden nedan är kuberna lika stora men de väger ändå olika mycket. De har alltså olika densitet.

  • Temperatur är ett mått på atomernas rörelse. Ju högre temperatur ett ämne har desto mer rör sig atomerna i det. När atomerna rör sig mer tar de större plats (kräver mer volym). Temperaturen avgör vilken fas eller aggregationsform ämnet har. Alla grundämnen (och de flesta kemiska föreningar) har tre olika faser/aggregationsformer som de kan befinna sig i: fast, flytande och gasform.

Om ämnen reagerar med varandra och bildar nya kemiska föreningar kallas det för en kemiskalisk förändring. När ett ämne byter fas är det exempel på en fysikalisk förändring. Det är samma ämne men i en annan form.

  • Fysikaliskt förändring: Du tappar ett äpple från ett fönster. Äpplet blir mos (ändrar form) men det är fortfarande ett äpple.
  • Kemikaliskt förändring: Du låter äpplet ligga kvar. De börjar reagera med luftens syre och brytas ner.

Exempel på en förklaring med partiklar:

Du sitter högst upp i en bastu. Det är väldigt varmt. Plötsligt kommer din onde lillebror in och häller vatten på bastuaggregatet. Nu blir det så varmt att du storknar och går ut. Varför känns det helt plötsligt varmare? Jo, i bastun finns ett visst antal luftmolekyler (Kväve, syre, m.m.) Dessa har stor rörelse eftersom det är hög temperatur i bastun. När de träffar din kropp övergår deras rörelseenergi till värme. Dock är det inte så många molekyler. När vatten hälls på aggregatet omvandlas vattnet till vattenånga. Nu finns det betydligt mer partiklar (vattenmolekyler) i bastun som krockar med din kropp och gör så att det känns varmare.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *