Separera blandningar

Skriv ut

Att separera blandningar innebär att de delas upp i sina ursprungliga delar. Här presenteras några vanliga separationsmetoder. 

Filtrera – används för att skilja ett fast ämne från en vätska. Vanligt är att ett filterpapper används där de fasta partiklarna fastnar medan vätskan åker igenom. Ett exempel på filtrering är när du brygger kaffe och använder ett kaffefilter.

Sedimentera – Att låta fasta partiklar i en vätska sjunka till botten t.ex. i en uppslamning. Sedan häller du av vattnet. Att hälla av en vätska på detta sätt kallas för att dekantera.

Indunstning – Denna metod används för att separera ett fast ämne som är löst i en vätska. Vätskan tas inte till vara på. Vattnet dunstar bort och kvar blir ämnet som var löst i vattnet.

Destillera – Detta används för att skilja ett löst ämne från en vätska. Till exempel när du vill få bort salt från saltvatten och vill ta vara på vattnet (viktigt i länder med vattenbrist). Vattnet kokas så det förångas (1). Vattenångan stiger (2) samlas upp med hjälp av ett rör (3) till ett annat kärl (4). Saltet blir kvar i det ursprungliga kärlet.

Centrifugera– Olika stora (alternativ tunga molekyler) skiljs från varandra genom att rotera lösningen i en apparat, likt en karusell. Tunga och lätta partiklar påverkas olika mycket av snurrandet och därför skiljs de åt.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *