Världsberömda salter

Skriv ut

En kristall är en slags struktur då atomerna i ett ämne är regelbundet ordnade, helt eller delvis. Salter, som inte är i vattenlösningar, är i kristallstruktur.. Här några vanliga salter:

Natriumklorid, NaCl

Kallas också koksalt och är helt nödvändig för kroppen. För lite eller för mycket salt i maten kan vara ohälsosamt. Detta salt användes förr ofta till att förlänga matens hållbarhet.

Natriumvätekarbonat NaHCO3

Mer känd som bikarbonat och finns i bakpulver. Det ger brödet lite fluff. Det finns också i pulverbrandssläckare då mycket koldioxid utvecklas och släcker branden.

Kalciumkarbonat, CaCO3

Kalksten är ett vanligt samlingsnamn för flera karbonater. Kalciumkarbonat används i byggnadsmaterial som betong och cement. Skelett, tänder och skal på olika blötdjur är också uppbyggda av detta salt.

Kalciumsulfat, CaSO4

Mer känt som gips. Vanligt som byggnadsmaterial .och för att stabilsera brutna armar och ben

Ammoniumklorid, NH4NO3

Ett annat namn är salmiak och det finns i godis. Det är också i en beståndsdel i batterier som inte går att ladda upp.

Kaliumnitrat. KNO3

Detta salt innehåller en stor del syre och är därför en beståndsdel i svartkrut. Nu används det för att få iväg fyrverkerier.

Kopparsulfat CuSO4

Väldigt giftig och miljöfarlig. Används för att få bort mördarsniglar i trädgården. Den får vara med här eftersom den är så vacker i kristallform.

Fördjupning: 

Hemsida – wikipedia: salter

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *