Rena dricksvatten

Skriv ut

Allt liv innehåller vatten och rent vatten är nödvändigt för alla organismer.

Det mesta av allt vatten på jorden är saltvatten(97%). En stor del av sötvattnet (2%) är bundet till jordens glaciärer. Det vatten som finns tillgängligt för oss människor (1%) att använda finns långt ner i marken som grundvatten eller i sjöar och vattendrag som ytvatten.

Tillgången till vatten är väldigt olika i världen. I Europa och framförallt Norden finns det gott om vatten. I vissa delar av Afrika, Asien och i Mellanöstern är det ständig brist på vatten. Vattenbristen gör att skördar torkar bort vilket leder till matbrist.

I länder med stor vattentillgång förbrukas också mycket mer vatten. En person i Sverige förbrukar ungefär 180  liter vatten om dagen. Eller 6000 liter om också virtuellt vatten räknas med. Virtuellt vatten är vatten som vi inte direkt använder utan som behövdes för att tillverka livsmedel och de prylar och kläder vi använder.

Vattenrening: dricksvatten

För att vattnet inte ska ta slut måste det återvinnas. Innan det återvinns måste det renas. Grundvatten kommer bland annat från regn som sakta filteras ner till håligheter ner i marken. Det vattnet är så rent att det kan användas utan några åtgärder.

Ytvattnet från sjöar och vattendrag behöver genomgå olika processer innan det går att dricka. Så här går det till i ett reningsverk:

  1. Grovfiltrering – Stora föremål försvinner t.ex. löv, grenar, sjögräs, skräp och slam.
  2. Kemisk rening. – För att få bort små partiklar av lera och smuts i vattnet tillsätts flockningsmedel i vattnet. Det gör att smutsen klumpar ihop sig. Processen kallas flockning. Smutsen sjunker till botten (sedimenteras) och kan tas bort.
  3. Filtrering. Vattnet får rinna genom sand som tar bort de sista partiklarna.
  4. pH-justering –Om det behövs regleras pH-värdet.
  5. Desinfektion. Detta sista steg innebär att bakterier som kan finnas i vattnet dödas. Det sker med klor, ozon eller UV-ljus. Ibland kan vattnet behöva luftas för att få bort illaluktande gaser.
  6. Nu går vattnet att dricka. Vanligtvis pumpas vattnet till ett vattentorn där det förvaras i vänta på att användas.

 

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *