Luftens gaser

Skriv ut 

Ovanför våra huvuden har vi ett 10 mil högt lager med luftmolekyler. Detta lager, som ligger mellan jordytan och rymden, kallas atmosfär. Den består av:

Kväve, N2 (78%), 

Atomerna i många gaser sitter ihop två och två till molekyler. Kväve är ett sådant exempel. Kväve är ett grundämne med det kemiska tecknet N.

Kvävgas reagerar inte så lätt med andra ämnen så luften i matförpackningar byts ut till kvävgas så att maten ska hålla längre. Flytande kväve används för att snabbfrysa mat. Kväves viktigaste användningsområde är gödseltillverkning.

Syre O2 (21%)

Syre är ett grundämne som är väldigt reaktivt. Det innebär att det gärna reagerar med andra ämnen. Kemiska föreningar med syre kallas oxider t.ex. koldioxid. I vanligt syre i luften sitter atomerna ihop två och två.

Syre är ett livsviktigt ämne för organismer. Syret ingår i fotosyntesen som växterna använder för att omvandla solljuset till energi. Människor måste andas syre för att leva. Det används för att förbränna maten (cellandning). Syre behövs för att något ska kunna brinna. Det får järn att rosta och koppar att ärga (en form av rost)

Ädelgaser He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn (~1%)

Ädelgaserna är sex olika grundämnen. Det vanligaste i luft är argon. Ädelgaser reagerar bara i sällsynta undantagsfall med andra ämnen. De sitter inte ihop utan finns i luften en och en.

Eftersom ädelgaser ogärna reagerar med andra ämnen finns det många användningsområden. I lampor finns det alltid ädelgas för att lampan ska hålla längre. Helium är en ädelgas som är känd för att ge en rolig röst vid inandning. Helium används i luftballonger också. Neon används för att ge lampors ljus häftiga färger.

Koldioxid CO2 (0,04%)

Koldioxidhalten i atmosfären ökar sakta på grund av förbränning av fossila bränslen. Koldioxid är en växthusgas. Det innebär att den hjälper till att hålla kvar solens värme kvar i atmosfären istället för att reflekteras ut.

Koldioxid är livsviktig för alla organismer eftersom det också är ett ämne som ingår i fotosyntesen och cellandningen.

Koldioxid används för att släcka bränder eftersom ämnet  både är tyngre än syre och för att den kväver elden. Då används en kolsyresläckare. Den avger kolsyresnö som är koldioxid i fast form. Anledningen till att den kväver eld är att eld behöver syre för att brinna och syret trängs bort.

 

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *