Plast

Skriv ut

Plaster har många användningsområden och det är svårt tänka sig ett liv utan plast. Plaster är idag ett stort forskningsområde, både när det gäller tillverkning men också för återvinning.

Framställning av plaster.

Plaster tillverkas av olja. De långa oljemolekylerna delas upp i mindre molekyler. Det kallas för cracking. Många plaster görs av de omättade kolvätena (med dubbelbindning) eten, propen, buten och butadien.

Plaster är en polymer. Det betyder att plasten består av en slags molekyl som upprepar sig till en lång kedja. Den kolvätemolekyl som är basen i en slags plast kallas monomer och det finns många olika. Exempel:

När monomerer sätts ihop till polymerer så kallas processen polymerisation. Plasterna får olika egenskaper beroende på vilken monomer man utgår ifrån. Ungefär 4-5 procent av all olja blir plast. 

Plaster delas in i två huvudtyper, termoplast och härdplast. Indelningen beror på strukturen på plastens polymerer.

Termoplast är klart vanligast. Termoplast är enklare att tillverka och mindre miljöfarlig. Om föremål av termoplast värms blir de mjuka och smälter. Det beror på att bindningarna som håller samman polymerkedjorna är svaga. Kedjorna kan glida längs varandra när plasten värms. Exempel på termoplast: Påsar, plastmuggar, plastförpackningar.

För att plasten ska vara mjuk, smidig och få andra bra egenskaper tillsätts mjukgörare. Dessa kemiska föreningar är ofta svåra för naturen att bryta ner om de hamnar i ekosystemet. När djur får de i sig kan mjukgöraren lagras i fettvävnaden. Djuren kan få problem med fortplantningen. Exempel på en mjukgörare är bisfenol A som finns i olika typer av plastflaskor. Ämnet liknar kroppens könshormon östrogen och kan därför ge samma effekt som en förhöjd halt av östrogen. 

Härdplaster måste formas när de tillverkas. De består också av långa kedjor fast med en massa tvärbindningar. Strukturen ser ut som ett spindelnät . De varken mjuknar eller smälter vid uppvärmning utan de förkolnar. Väggkontakter, köksredskap och båtskrov är gjorda av härdplast.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *