Metaller koppar

Skriv ut

Koppar är en användbar metall. Förr användes koppar till hustak och kanoner. Idag används 65 procent av kopparen som framställs för att leda elektricitet. Andra användningsområden är elektronik, propellrar, mynt och musikinstrument.

Framställning av koppar:

Kopparmalmen som används vid framställningen kallas kopparkis (CuFeS2) och kopparglans (Cu2S). Dessa malmer anrikas först. Sedan smälts de och blandas med syrerik luft så svavlet försvinner. Smältning och tillförsel av syrerik luft görs ytterligare en gång och eventuellt blandas det i lite fin sand som oönskat järn reagerar och bildar slagg. Nu är malmens renheten 98-99 procent. Sista steget är att göra en speciell elektrolys. Då används elektricitet för att få en lösnings joner att röra sig mot strömkällans plus eller minuspol beroende på jonladdning. 

Miljöproblem med kopparframställning:

  • Kopparmalmen vi bryter i Sverige innehåller en låg halt koppar. Det innebär att det blir stora mängder slagg.
  • Kopparmalmen innehåller svavel som vid framställningen riskerar att spridas och försura naturen (svaveldioxid). Att försura innebär att pH blir lågt och organismer riskerar att dö eller få svårt att överleva.
  • Det är energikrävande att smälta koppar på grund av den låga kopparhalten i malmen och att kopparföreningar har starka kemiska bindningar som kräver hög temperatur. Elektrolysen i slutet av framställningen kräver stora mängder energi.

Återvinning av koppar:

Metallen är helt återvinningsbar och ungefär 80 procent av kopparen som någonsin brutits används fortfarande. Koppar som finns i gamla elledningar och gamla nedgrävda rör och det är svårt att få tag på den. Man sparar 90 % av energi när man återvinner koppar jämfört med att framställa den ur malm. Man kan återvinna den till ursprunglig kvalitet hur många gånger som helst.

Koppar är en värdefull metall och därför finns det i samhället idag problem med kopparstölder. Därför stöldmärks koppar idag med DNA så den går att spåra.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *