Trä

Skriv ut

Skogen har sedan länge varit en viktig resurs för svensk industri och export. Sverige är fortfarande en av världens största producenter.

Trä används till ved, virke och det går att tillverka etanol av trä. Det mesta av träden blir papper. Processen går från trä till pappersmassa till papper.

Framställning av papper:

40 % av trädet är cellulosa. Cellulosa är polymer som består av långa kedjor av druvsockermolekylen.30 % av trädet är lignin som fungerar som ett klister och håller ihop cellulosan och gör trädet stabilt. Resten är lite blandade sockerarter. För att kunna tillverka pappersmassa så måste ligninet tas bort. Det går att göra på två sätt:

1) Det kemiska sättet. Först görs flis av trädet (centimeterstora bitar). Flisen kokas med olika kemikalier som löser upp ligninet. Detta papper blir starkare. Det bleks också så det blir vitt.

2) Det mekaniska sättet. Veden mals så cellulosafibrerna blir fria. Sedan blandas den med vatten. Ligninet är kvar i smeten men håller inte ihop cellulosan. Detta papper gulnar snabbt (pga ligninet) så det används mest till tidningspapper och toapapper.

På ett pappersbruk tillverkas sedan pappersmassan till papper. Pappersmassan mals sönder och olika kemikalier tillsätts tillsammans med lim så det blir starkare. Sedan sugs vattnet bort ur pappret. När det torkat är det färdigt och rullas upp på enorma pappersrullar.

Återvinning av papper.

Hälften av allt papper återvinns. Papper kan återvinnas 5-7 gånger eftersom varje gång man återvinner pappret blir kvalitén lite sämre. Återvunnet papper används till toapapper, hushållspapper och tidningspapper.

Miljöproblem med papper.

Till skillnad mot metall och plasttillverkning så har industrin löst de stora miljöproblemen. Dessa var:

Tidigare blektes pappret med klor för att få papperet vitt. Kloret förgiftade och försurade naturen. Idag används syrgas till blekningen istället.

Tidigare släpptes ligninet ut i sjöarna vilket ledde till syrebrist på botten så organismerna dog. Idag så bränns ligninet istället.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *