Baser neutralisation

Skriv ut

Baser är inte lika vanliga som syror varken i naturen eller hos livsmedel. Baser kan lösa upp fetter och vissa proteiner så därför är rengöringsmedel ofta basiska t.ex. tvål, tvättmedel och maskindiskmedel. Baser känns lite hala om du har lite mellan fingrarna.

Starka baser:

Svaga baser

Neutralisation

Om en syra blandas med en bas så kommer vätejonen och hydroxidjonen att reagera med varandra och bilda vatten. En farlig syra kan blandas med en farlig bas och resultatet blir en ofarlig neutral lösning.

Syra + Bas —> Vatten + Salt.

HCl + NaOH —-> H20 +NaCl (koksalt)

Denna kunskap har sedan 70-talet används för att höja pH-värdet i försurade sjöar. Ett miljöproblem har varit utsläpp av svaveloxider och kväveoxider från industrier och fordon. Dessa ämnen i kontakt med vattenånga reagerat och blivit svavelsyra och salpetersyra och sedan fallit ner på jorden som surt regn. Detta har lett till att vattendrag fått ett lägre pH-värde och växt- och djurlivet haft svårare att överleva.

För att komma till rätta med detta släpps kalk ner i sjön för att neutralisera det sura. Idag är det inte lika vanligt med kalkning av sjöar eftersom de utsläpp, som leder till surt regn, minskat mycket

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *