Metaller aluminium

Skriv ut

Aluminium är den vanligaste metallen i jordskorpan. Den förekommer inte fritt i naturen utan finns i små mängder i många kemiska föreningar. Aluminiummalm kallas bauxit. Den kemiska formeln är dialuminiumtrioxid (Al2O3). Från bauxit utvinns rent aluminium genom en speciell typ av elektrolys (smältelektrolys).

Den kemiska processen för att få fram rent aluminium börjar med att bauxiten renas och smälts ner. Nu blir jonerna rörliga. Bauxiten har hög smältpunkt och därför förbrukas stora mängder energi. En spänning kopplas på så att de negativa syrejoner rör sig mot pluspolen och de positiva aluminiumjonerna rör sig mot minuspolen. Vid pluspolen finns kol som reagerar med syret och bildar koldioxid. Kvar blir aluminiumet.

Miljöproblem med aluminiumframställning.

  • Mycket av den bauxit som man bryter finns 5-10 meter under jorden i regnskogsområden (t ex Latinamerika och Centralafrika). Det innebär att regnskogen måste huggas ner vid brytning av malmen.
  • Anrikningen av bauxit sker ofta på plats. Slaggen från brytningen är giftig och kan förorena mark och vatten.
  • Den kemiska processen (elektrolys), för att få fram rent aluminium, kräver mycket energi. Jämfört med järn krävs det 3-4 gånger mer energi.

Återvinning av aluminium:

Återvinning av aluminium är viktig. I Sverige återvinner vi 65 procent av allt aluminium som framställts.

I Sverige har sedan 1984 varit möjligt att panta aluminiumburkar. 90 procent av aluminiumburkarna återvinns. Sedan 2006 är det lag på att drycker som produceras i Sverige för konsumenter måste ingå i pantsystemet.

Det går åt 20 gånger så mycket energi att framställa aluminium från malm jämfört när man återvinner det. (95 procent av energin sparas alltså genom att återvinna). Tyvärr finns det mycket aluminium som är svårt att återvinna t ex aluminiumfolie och på insidan av olika förpackningar. Det följer lätt med hushållssoporna ut istället.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *