Rent kol

Skriv ut

Kol är ett vanligt grundämne och på jorden finns det både i ren form och en uppsjö av kemiska föreningar. Skillnaden mellan de olika sorterna av rent kol är hur kolatomer är strukturerade det vill säga hur de binder till varandra.

Kolets rena former är:

Amorft kol: Amorft kol kallas kol där kolatomerna inte sitter i mönster eller någon regelbunden struktur. Exempel på detta är träkol (grillkol) som innehåller nästan 100 % rent kol. Stenkol är en bergart som innehåller 90 % kol.

Aktivt kol är ett amorft kol som används flitigt både i hemmet och på sjukhuset. Aktivt kol innehåller många porer (håligheter). I porerna  fastnar lätt andra ämnen. Aktivt kol används därför för att rena luft t.ex. i ventilationssystem eller gasmasker. Om du får i dig giftiga ämnen används aktivt kol för att förhindra förgiftning.

Grafit: I grafit sitter kolatomerna i skikt. Det finns starka bindningar i varje plan men svaga bindningar mellan planen. Det gör att det är lätt att skrapa av ett lager. Du blir helt enkelt smutsig om du tar i grafit. Sot består till största delen av grafit.

  • Grafit leder elektricitet och används i elektronik.
  • Grafit används som smörjmedel.
  • Kolfiber består av grafit. Kolfiber som gjuts in i plast blir ett mycket lätt och stark material (en komposit). Det kan användas till fiskespön, karosser till sportbilar eller skal till mobiler och datorer.
  • Grafit används i blyertspennor.

  

Diamant: I en diamant sitter kolatomerna med samma avstånd från varandra i en symmetrisk jättemolekyl. Den regelbundna formen gör diamant till naturens hårdaste ämne. Genom att upphetta grafit under hårt tryck går det att tillverka diamanter idag. Förutom till smycken används diamanters hårda egenskaper i borrar och skärverktyg. Ett av världens mest berömda reklamcitat är ”Diamonds last forever”. Det är inte sant. Eftersom diamanter är kol så reagerar det med luftens syre och bildar koldioxid om det upphettas tillräckligt mycket.

Flera nya former av rent kol har upptäcks nyligen och upptäckterna har gett nobelpris, fulleren (1996) och grafen (2010). Fulleren ser ut som fotbollar och består av ungefär 70 kolatomer. Grafen kan beskrivas som ett skikt av grafit. Det är genomskinligt och ungefär 200 gånger starkare än stål men är det mycket lättare. Det är formbart, leder elektricitet och ogenomträngligt för gaser och vätskor.

Grafen och fulleren kommer garanterat att användas i många framtida projekt även om det inte finns några färdiga uppfinningar idag.

Fördjupning: 

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *