Hållbar konsumtion

Att leva hållbart handlar om att inte överutnyttja jordens resurser. Sverige är ett av de länder i världen som konsumerar mest per person. Om alla människor i världen levde som svenskarna skulle det behövas tre jordklot.

Mycket av det som vi svenskar konsumerar tillverkas i andra länder (till exempel kläder och elektronik) så vi märker inte den miljöpåverkan som blir vid tillverkningen.

Genom att välja hur du handlar kan du vara med och bidra till ett hållbart samhälle. Det kallas konsumentmakt. Lagstiftning och politiska beslut ska också vara samhället till hjälp.

Dessa miljömärkningar är till hjälp för att leva hållbart:

Märket till vänster är Naturskyddsföreningen och det i mitten är Svanen. Båda är svenska märkningar som kan sitta på olika typer av varor men inte livsmedel. Företag får ansöka om att kontrolleras och om alla krav uppfylls blir varan miljömärkt. EU:s motsvarighet kallas Ecolabel.

Ekologiskt jordbruk i Sverige använder KRAV som sin märkning. Motsvarigheten för EU är märkningen längst till höger (EU-lövet). För att få bära dessa märkningar finns det många krav som kontrolleras. MSC visar att fisken fångats med hållbara metoder. Det innebär att all fisk inte fiskas upp, att minimera bifångster och att havsmiljön inte förstörs av fiskeredskapen.

Ekologiska textilier miljömärks med G.O.T.S. 95 procent av tyget måste innehålla ekologiskt material. Det krävs också att ett socialt ansvar tagits vid produktionen.

Fairtrade innebär att de människor som tagit fram produkten har haft schyssta arbetsvillkor och en rimlig lön. Fairtrade arbetar mot barnarbete och diskriminering.

Miljövänlig elektronik märks med denna symbol. Den innebär att produkten har lägre energiförbrukning, innehåller mindre farliga ämnen samt går att återvinna.

Denna miljömärkning är till för trä och skogsprodukter. Du hittar märket på till exempel trädgårdsmöbler. Med märkningen visas att materialet inte kommer från olaglig avverkning av regnskog.

Fördjupning

Uppgifter: 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *