kemiska formler

Skriv ut

Kemiska reaktioner beskrivs med kemiska tecken. Kemiska tecken är en förkortning av grundämnens namn. I det periodiska systemet finns alla grundämnen med deras kemiska tecken samlade. Med hjälp av siffror i hörnet på det kemiska tecknet visas vilket antal atomer i molekylen. Syre = O

  • 2 O betyder två syreatomer som är skilda från varandra. Tänk att du har en i varje hand.
  • O2 betyder två syreatomer som sitter ihop.
  • 2 O2 betyder två syremolekyler med två atomer i varje hand. Totalt 4 syreatomer.
  • H2O betyder en vattenmolekyl som består av två väteatomer och en syreatom.
  • 2 H2O betyder två vattenmolekyler

Med kemiska formler beskrivs vad som händer vid en kemisk reaktion. Det finns en del regler att hålla sig till. Här ett exempel när zink reagerar med syre.

Zn + O —-> ZnO

De ursprungliga ämnena står till vänster och det som bildas till höger. Använd plustecken och reaktionspil. Reaktionspilen visar vad som bildas. I de ursprungliga ämnena sätts antal atomer ut (om så behövs) med en siffra framför ämnet.

Det måste finnas lika många atomer på varje sida av reaktionspilen.

Vissa grundämnen (gaser) är ofta molekyler i sitt grundtillstånd. De sitter då ihop 2 och 2. T. ex. Syre (O2), Väte (H2), Klor (Cl2), Kväve (N2)

Hur döps kemiska föreningar?

Ämnen som innehåller syre slutar på ”oxid” t. ex. koloxid, CO och ämnen som innehåller svavel slutar på ”sulfid”. t. ex. Järnsulfid, FeS

Många andra ämnen får ändelsen –id. T. ex. klor blir klorid

Ifall det är 1 stycken av en atom sätts ibland ett ”mono” framför.

Ifall det är 2 stycken av en atomsort sätts ett ”di” framför. CaCl2 heter Kalciumdiklorid om det är tre stycken av en atomsort sätts ett ”tri” framför.

Ett lite svårare exempel:

H2+ O2—-> H2O

Både väte och syre hänger ihop två och två i sin grundform. Räknar du atomerna på de olika sidorna ser du att det är olika antal syre. Nu får du tänka lite.

H2 + O2—-> 2 H2O

Sätter jag en tvåa framför vattenmolekylen får jag två stycken vattenmolekyler. Totalt 4 väte och 2 syre på högersidan. Det stämmer fortfarande inte. Nu får du tänka lite till.

2 H2 + O2—-> 2 H2O

Nu stämmer det 4 väte och 2 syre på båda sidor. Föreningen kallas diväteoxid eller vatten. Välj själv.

Fördjupning:

Del1, Del2, Del3, Del4, Del5, Del6, Del7, Del8, Del9

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *