Metaller

 

Skriv ut

Alla grundämnen delas in i tre grupper. Metaller, halvmetaller och ickemetaller. Majoriteten av alla grundämnen är metaller. Ungefär 85 av 110 grundämnen är metaller.

För att räknas som en metall måste alla dessa kriterier uppfyllas:

  • Leda elektricitet bra
  • Leda värme bra
  • Glänsa
  • Kunna smidas och gjutas

Några grundämnen kallas halvmetaller. Det innebär att de både har metalliska egenskaper och ickemetalliska egenskaper. Exempel på halvmetaller är kisel och arsenik.

Ett fåtal metaller finns som ren metall i naturen. De reagerar inte gärna med andra ämnen och kallas ädelmetaller. Exempel på ädelmetaller är: guld, silver och platina.

Metallerna kan delas in i lättmetaller och tungmetaller. Gränsen går vid en densitet på 5kg /dm3. Tabellen visar några exempel.

De flesta metaller finns i marken som kemiska föreningar. Då kallas de mineral. Blandningar av olika mineraler kallas bergart. Om mineralet innehåller värdefulla metaller så det är värt att ta reda på den kallas mineralet för malm.

En blandning av metaller kallas legering. Metaller smälts samman och den nya blandningen får nya, ibland bättre egenskaper.

Viktiga legeringar

  • Brons (koppar +tenn): Den har gett upphov till en hel tidsålder. Brons är en mer hållbar än koppar och tenn för sig.
  • Stål: (järn + kol): eller rostfritt stål (järn +krom + nickel). Används till bilar, båtar, byggnader m.m.
  • Nysilver (koppar + nickel + zink): Används till matbestick och smycken.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *