Korrosion

Skriv ut

Korrosion innebär att en metall löses upp genom en kemisk reaktion. Vanligtvis reagerar metall med syre och bildar oxider. Utomhus går reaktionen snabbare och det händer lite olika saker med metallerna. Några exempel:

  • Järn rostar till olika varianter av järnoxid. Järnoxid är poröst och har väl något börjat rosta så går det ganska snabbt för resten järnet att reagera.
  • När aluminium reagerar med syre får metallen en hinna av aluminiumoxid. Detta lager skyddar mot alla reaktioner så aluminium håller sig fint länge så släng inga aluminiumburkar i naturen.

  • Koppar ärgar och blir vackert grön. Tänk på hur fina gamla kyrktak kan vara. Precis som i exemplet ovan med aluminium, lägger sig ett lager kopparoxid på ytan av metallen och skyddar den. Det tar det lång tid för kopparen att brytas ner i naturen.

Om metaller blandas är det möjligt att omedvetet bygga galvaniska element som gör att metaller löses upp (korroderar). Ett klassiskt exempel är att använda järnspik för att spika ett koppartak. Regnvatten kommer bli en jonlösning. Det gör att järnet (oädlare än koppar) kommer avge elektroner till kopparen och järnet försvinner iväg som joner. Järnet löses upp.

För att skydda sig mot korrosion orsakad av elektrokemi går det att sätta dit oädla metaller på utsatta metallföremål t ex skrov på metallfartyg.

I havet finns det många joner (3,5 procent) och det gör det till en jonlösning. En metallbåt kommer alltid riskera att korrodera när ädlare joner snor elektroner från båtens skrov. Därför sätts en väldigt oädel metall fast i skrovet t ex magnesium.  Magnesiumet kommer att lösas upp i första hand. Denna metall kallas offeranod. När det sedan är slut får man sätta dit nytt. Denna typ av skydd används också när metalltankar grävs ner i jorden. T ex på bensinstationer.

Ytterligare ett sätt att skydda metaller som lätt reagerar med syre är att dra över ett lager med en metall som är mindre reaktionsbenägen. T ex så doppas järnspikar i flytande zink. Det kallas för att de förzinkas.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *