Kemihistoria

Skriv ut

Många upptäckter och uppfinningar har gjorts i historien utan att människorna har haft den kemiska kunskapen bakom. I forntiden upptäcktes och framställdes rena metaller (tenn, koppar, järn). Glas och keramik tillverkades och kroppar balsamerades. Kunskapen om materialet i kläder, byggnadsmaterial och skrivmaterial är också kemi.

Den moderna kemins historia börjar i slutet av 1700-talet när fransmannen Antoine Lavoiser upptäckte ”lagen om massans bevarande”. Det innebär att när en kemisk reaktion sker i ett avgränsat rum så kommer vikten på ämnen före reaktionen vara lika stora som ämnenas vikt efter reaktionen.

John Dalton och svenske Jöns Jacob Berzelius arbetade, i början av 1800-talet, med att beräkna förhållandet de olika grundämnenas vikt. Ett viktig arbete för teorin om att allting bestod av atomer.

Många grundämnen upptäcktes under 1700-1800-talet genom analys av olika ämnen. (analys = ta isär) och kemister lärde sig att tillverka nya kemiska ämnen genom syntes. (syntes = sätta ihop). Sverige gjorde en stor insats under denna tid för kemins utveckling. 23 av de 92 grundämnena som naturligt förekommer har upptäckts av svenskar.

Betydelsefulla svenskar:

  • Jöns Jakob Berzelius kallas den svenska kemins fadern. Han är upphovsmannen till att de kemiska tecknen skrivs med en eller två bokstäver.
  • Carl Wilhem Scheele. Han upptäckte många grundämnen och viktiga kemiska föreningar.
  • Svante Arrhenius. Han fick Sveriges första nobelpris i kemi. Han arbetade mycket med kemin inom fysiken.

Totalt har svenskar fått Nobelpriset i kemi fem gånger och åtta gånger i medicin.

Viktiga kemiska upptäckter av svenskar.

De kemiska kunskaperna ledde till uppfinningar inom många skilda områden. T. ex material, medicin och förklaringar till fysiska och biologiska händelser. Några viktiga svenska uppfinningar är dynamiten, säkerhetständstickan och magmedicinen Losec som på 90-talet var världens mest sålda läkemedel.

 

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *