Atomen

Skriv ut

Naturens byggstenar kallas atomer. Det finns 92 olika naturligt förekommande atomsorter och ytterligare 23 som är tillverkade i laboratorium. Varje unik atomsort kallas grundämne. Allt som finns omkring dig är uppbyggt av atomer. Du kan jämföra det med din legosamling hemma. Varje unik legobit motsvaras av ett grundämne. Du kan med hjälp av olika legobitar bygga olika modeller. Du kan plocka isär modellen och bygga upp något nytt med samma bitar. Naturen bygger upp universum med hjälp av olika grundämnen. Naturen använder samma atomer om och om igen. De atomer som du består av har använts många gånger förut i andra kombinationer.

Atom betyder odelbar eftersom dess uppfinnare ansåg att atomen är odelbar. Idag vet vetenskapen att atomen består av mindre delar. Atomens delar:

  • Protoner – Positiv laddade. Finns i atomkärnan.
  • Neutroner – Elektriskt oladdade. Finns i atomkärnan.
  • Elektroner – Negativt laddade. Åker runt atomkärnan.

En atom är väldigt liten. En atom består till största delen av ingenting. Om atomkärnan skulle vara stor som en golfboll så skulle de första elektronerna cirkulera runt kärnan ungefär en kilometer bort.

Grundämnen har olika egenskaper t. ex. storlek, vikt m.m. Grundämnen är indelade i: metaller, halvmetaller och ickemetaller. De flesta grundämnen tillhör gruppen metaller. För att få kalla sig metall måste grundämnet leda ström och värme, glänsa och kunna smidas.

Grundämnen har olika antal protoner, neutroner och elektroner. Det är antalet protoner som gör att det blir ett unikt grundämne. I syre har atomen 8 protoner men i kväve har den 7 stycken. Både antalet neutroner och elektroner kan variera utan att det blir ett annat ämne.

En kemisk förening är ett ämne som består av flera olika grundämnen som sitter ihop. De allra flesta kemiska ämnen vi känner till är kemiska föreningar. En kemikalie är en kemisk förening som är tillverkad av människor.

Kemiska tecken – Alla grundämnen har en förkortning, ett kemiskt tecken. Det kemiska tecknet är unikt för varje grundämne och består av en stor bokstav och ofta en liten efter. I ett periodiskt system finns de kemiska tecknen samlade.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *