Plast och miljö

Skriv ut

Gammal och förbrukad plast kan hanteras på tre sätt. Återvinning, energiutvinning eller deponering.

Återvinning är naturligtvis det bästa alternativet och mycket av plasten i våra hushåll återvinns. En av svårigheten med återvinning är att plaster kan vara väldigt olika varandra och de behöver sorteras innan de kan återvinnas. I Sverige kan (frivilligt) plaster vara uppmärkta med en symbol som talar om vilken typ det är. Indelningen beror på vilken monomer plasten består av.

När plasterna sorteras mals de till flingor och  på grund av att de har olika densitet, kan de separeras. De kan också separeras genom att de centrifugeras. Idag återanvänds 45 % av plastförpackningarna (2015). Plast kan återvinnas upp till tio gånger

Med energiutvinning menas att plasten eldas upp i ett kraftvärmeverk. En del plaster innehåller bara kol och väte och då bildas bara koldioxid och vatten vid förbränningen. I andra plaster blandas fler grundämnen t ex klor vilket kan bidra till försurningen i naturen.

Med deponering menas att plasten läggs på soptippen. Det tar lång tid för vissa plastsorter att brytas ner. Bioplaster görs av cellulosa bryts ner av solljus och bakterier i naturen. De har ingen miljöpåverkan.

Miljöproblem med plaster.

60 procent av all tillverkad plast har slängts i naturen eller haven. Plast bryts inte ner utan den kommer att stanna kvar i hundratals år. Totalt i världen har, sedan 1950, endast 9 procent återanvänts och 12 procent eldats upp.90 procent av allt skräp i havet är plast. De finns enorma flytande soptippar av plast i haven. De kallas för ”The Great Pacific Garbage Patch”.

Plaster i naturen mals sakta ner, av väder och vind, till små bitar som kallas mikroplaster. Det är också ett stort miljöproblem som kommer att bli ännu större  i framtiden. Djur på land och i haven äter dessa färgglada bitar och dör. Mikroplaster äts av musslor och små organismer och hamnar då i näringskedjan och olika typer av förgiftningar uppstår.

En del av mikroplasterna kommer från produkter t ex smink och krämer. De finns där som utfyllnad för att göra produkten billigare att tillverka. Många mikroplaster kommer från när vi tvättar våra kläder.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *