Spänningsserien

Skriv ut

Elektrokemi handlar om två saker.

  1. Att genom kemiska reaktioner få en elektrisk ström. I kemiska reaktioner så byter elektroner plats och detta fenomen kan man utnyttja för att få en elektrisk ström. Denna händelse används i alla former av batterier.
  2. Att med hjälp av elektrisk ström starta och driva kemiska reaktioner (kallas också elektrolys). Detta används för att framställa grundämnen i ren form (t ex koppar och aluminium) samt skydda olika metaller mot nedbrytning.

Kemiska reaktioner som ger elektrisk ström:

Metaller är olika bra på att bilda joner. En del metaller ger ifrån sig sina valenselektroner väldigt lätt medan andra inte gör det. Metaller som inte gärna bildar joner kallas ädla metaller t ex guld, silver och platina. Metaller som är bra på att bilda joner är ofta oädla metaller. Oädla metaller är ofta reaktiva och finns i många olika kemiska föreningar.

Alla metaller kan rangordnas beroende på hur bra de är på att bilda joner. Denna lista kallas spänningsserien. Oftast visas ett urval av de vanligaste metallerna eftersom det är opraktiskt att ta med alla.

De oädla metallerna befinner sig längst till vänster och de ädla finns längst till höger. Observera att väte finns med i spänningsserien. Det innebär att om du lägger en metall oädlare (till vänster om) än väte i en lösning där väte finns t. ex. metall i en syra så kommer vätejoner sno elektroner från metallen. Resultatet blir att metallen sakta löses upp blir metalljoner medan det bubblar av vätgas i lösningen. 

Fördjupning: 

Info om sidan Träna begrepp Uppgifter

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *