Påvisa gaser

Skriv ut

I kemi är det alltid viktigt att kunna påvisa olika ämnen. Att påvisa betyder att ta reda på eller bevisa vilken ämnet är. För att påvisa ett ämne kan en reagens användas. Reagens är ett ämne som reagerar på ett speciellt sätt som bevisar att ett annat ämne finns.

Inom sjukvården används reagenser för att snabbt avgöra om du har för mycket eller för lite av ett ämne i kroppen. Ett graviditetstest är sådant exempel av reagens. Det reagerar med ett speciellt protein som finns i urinen och som det bildas stora mängder av vid graviditeter.

Syre behövs för att något ska brinna. Om du har något som glöder och doppar ner föremålet i syre kommer en låga att flamma upp.

Koldioxid släcker eld eftersom den tränger undan syret och kväver elden. Koldioxid är tyngre än luft. När koldioxid blandas med kalkvatten bildas ett nytt ämne som gör vattnet grumligt. Koldioxiden i din andedräktgrumlar kalkvatten.

Kväve kväver eld som koldioxid men det grumlar inte kalkvatten och det är inte tyngre än luft.

Om väte blandas med syre och en liten tändsticka är inblandad blir det en explosion. Blandningen kallas knallgas.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *