Material översikt

Skriv ut

Material kan delas in på olika sätt. Här beskrivs ett vanligt sätt: Det finns tre olika typer av material.

Polymerer – är ett material som består av en unik molekyl som är ihopsatt till en lång kedja, som ett pärlhalsband. Plaster byggs upp av polymerer. Ett annat exempel är druvsockermolekylen som i kedjor bildar både stärkelse och cellulosa. Trä är uppbyggt av cellulosa och stärkelse.

Metaller – De flesta grundämnen är metaller. Metaller leder ström och värme och har metallglans. Järn och aluminium är vanliga metaller på jorden. De flesta metaller är ovanliga och svåra att få tag på. De flesta metaller måste man bryta i gruvor och utsätta för olika kemiska processer för att de ska bli i ren form.

Keramer – Här ingår glas, porslin och all typ av keramik. Gemensamt för dessa kemiska föreningar är att de är oorganiska. Oorganiska ämnen innehåller inte grundämnet kol.

Sedan finns det två strukturer som kan bestå av ovannämnda material som är bra att ha koll på.

Fibrer – Ett material som består av långa trådar. Vanligt i textilier. Dessa långa trådar är uppbyggda av olika material t ex polymerer. Fibrer inbakat i ett annat material gör det starkare och mer hållbart.

Kompositer – är blandningar av olika material. Man blandar för att utnyttja de bästa egenskaperna hos olika material. T. ex. gjuts armeringsjärn in i betong för att göra den starkare. Det finns också många naturliga kompositer t. ex. ben och trä.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *