jonbindning

Skriv ut

En jon är en atom som gett bort eller tagit upp en eller flera elektroner för att uppnå fullt yttersta elektronskal.

Jonbindning är bindningen mellan två joner. För att en kemisk förening med jonbindning ska kunna bildas krävs det att en atom vill ge bort elektroner och en annan atom vill ta upp dem. Den kemiska föreningen kallas för salt.

Den atom som ger bort elektroner blir positiv jon och den atom som tar upp elektroner blir negativ jon. Jonföreningar bildas oftast av grundämnen som står långt ifrån varandra i periodiska systemet.

Jonföreningar är vanligtvis sammansatt av en positiv jon och en negativ jon. De kan också bestå av en positiv jon och en negativ jon som består av flera sammansatta grundämnen.

Ta upp eller ge bort elektroner?

Om vi börjar att titta på alkalimetallerna (gr.1) så har de en valenselektron. Om den kan bli av med den så får den fullt yttersta skal (eftersom k-skalet, som blir kvar, innehåller två elektroner och då är det fullt.)

Om alkalimetallen blir av med en elektron så försvinner en minusladdning. Den får fler positiva protoner än negativa elektroner. Alltså blir alkalimetaller positiva som joner. Samtliga alkalimetaller får laddningen 1+ som joner.

Lägg de positiva och negativa laddningarna i en gammeldags våg så ser du att de positiva väger mest. Det blir överskott med en plusladdning.

Grundämnena i grupp 2 (Beryllium, magnesium, kalcium m.fl) har två valenselektroner och kommer alla få jonladdningen 2+.

Halogenerna (gr. 17) saknar en valenselektron för att uppnå fullt yttersta skal. De har sju men vill ha åtta valenselektroner. Den snor alltså en elektron någonstans ifrån för att uppnå fullt yttersta skal. När den gör detta får den fler negativa elektroner än positiva protoner. Halogener blir negativa som joner. Samtliga halogener får laddningen 1- som joner.

  • Grundämnena i grupp 16: t.ex. syre, svavel. Saknar två valenselektroner och får oftast jonladdningen 2.
  • Grundämnena i grupp 13 har jonladdningen 3+och de i grupp 15 har jonladdningen 3med samma motivering som ovan.

De grundämnena som är mellan dessa grupper är omöjliga att lista ut jonladdningen på. Du får slå upp dem i en tabell.

Fördjupning: 

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *