Alkener & Alkyner

Skriv ut

Alkener – dubbelbindning

En kolatom kan binda en annan kolatom med två bindningar. Bindningen kallas för dubbelbindning. Samlingsnamnet för kolväten med en eller flera dubbelbindningar är alkener. De har ändelsen -en. Nedan är exempel på de två enklaste alkenerna i metanserien. Resten av metanserien följer samma mönster.

 

Ett kolväte kan ha flera dubbelbindningar. Det markeras i namngivningen. Bilden föreställer propen med  två dubbelbindningar. Den heter därför prop-di-en.

På alkener med längre kedjor markeras dubbelbindningens placering med en siffra. Numreringen sker från den ände där dubbelbindningen är närmast änden. Detta kolväte kallas 1-2-butdien.

Alkyner—trippelbindning

En kolatom kan binda en annan kolatom med tre bindningar. Bindningen kallas trippelbindning. Dessa kolväten kallas alkyner. De har ändelsen -yn. Nedan är exempel på de två enklaste. Resten av metanserien följer samma mönster.

På samma sätt som hos alkener så kan kolväten ha fler trippelbindningar. Om propyn på bilden skulle ha två stycken trippelbindningar skulle det heta propdiyn. På större kolväten med trippelbindningar kan positionen av trippelbindningen markeras med en siffra.

Både alkener och alkyner är omättade kolväten. Deras dubbel och trippelbindningar kan brytas upp och de kan binda fler atomer t.ex. väte, syre och klor. 

Fördjupning: 

Info om sidan Träna begrepp Övningar

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *