Orsak
Den globala uppvärmningen orsakas med stor sannolikhet av människans utsläpp av växthusgaser. Några av de vanligaste växthusgaserna är vattenånga, koldioxid, metan och ozon. Gaserna lägger sig som ett lock i atmosfären vilket innebär att solens strålar inte reflekteras ut i rymden utan behålls i atmosfären. Detta förstärker den naturliga nödvändiga växthuseffekten. (Nedan: Keeling-kurvan)
Dr. Pieter Tans, NOAA/ESRL and Dr. Ralph Keeling, / CC BY-SA 4.0
Jordens klimat varierar naturligt på grund av vulkanaktivitet och solens fläckar men majoriteten av vetenskapen är övertygad om att ökningen av jordens temperatur beror på människans utsläpp av främst koldioxid. Koldioxid kommer från förbränning av fossila bränslen.
Miljöproblem med global uppvärmning.
När temperaturen ökar kommer många arters livsmiljö förändras vilket gör att en del av dem kommer att tvingas flytta eller gå under. Det kommer att påverka många ekosystem.
Bild: Istock
Korallreven drabbas av att havet blir varmare och det blir också surare. När koldioxidhalten i atmosfären ökar löser sig mer av det i havet och bildar kolsyra.
När glaciärerna vid polerna smälter riskerar flera arter att utrotas. Många människor som bor havsnära eller på små öar riskerar att bli klimatflyktningar när vattennivån höjs till exempel Maldiverna.
Bild: NASA / Public Domain
Extremt väder som ger upphov till naturkatastrofer inträffar. Det kan vara översvämningar, torka, orkaner och värmeböljor. Förändringen av väder påverkar bland annat skördarna och då kan svält uppstå.
Vad görs åt problemet?
Internationella avtal för att begränsa utsläppen av växthusgaser. Hittills har tre avtal ingåtts för att begränsa klimatförändringarna.
Olika miljöorganisationer som WWF och Greenpeace driver kampanjer för att få människor att äta mindre kött, konsumera mindre, åka mindre bil och tänka på energiförbrukning i bostaden. Earth Hour är en kampanj för att uppmärksamma energiförbrukning.
Genom politiska beslut och subventioner försöker länder minska beroendet av fossila bränslen och öka användandet av förnybara bränslen som vindkraft, vattenkraft och solkraft.
Fördjupning
- Hemsida – Var med och hejda den globala uppvärmningen. (WWF)
- Artikel – Global uppvärmning – konsekvenser (WWF)
- Film – Hur fungerar växthuseffekten? (Vetenskapsradion, svenska 1.03)
- Film – Kommer uppvärmningen fortsätta? (Vetenskapsradion, svenska 1.09)
- Film – Beror värmen på utsläpp av människan? (Vetenskapsradion, svenska 1.23)
- Film – Kan den globala uppvärmningen bero på något annat? (Vetenskapsradion, svenska 1.06)
- Film – Har det blivit varmare på jorden? (Vetenskapsradion, svenska 1.24)
- Film – Sverige koldioxidbantar (Urplay, 36.00, svenska)
Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.