Positiva och negativa joner dras till varandra och ordnar in sig i en speciell ordning som kallas kristall eller kristallstruktur. Det kallar vi salt. I ett salt så finns det lika många negativa laddningar som positiva laddningar.
Den positiva jonen är oftast en metall och den negativa jonen är oftast en ickemetall. Metallatomen lämnar elektroner (kan vara flera som lämnas) till ickemetallen. Nedan är en bild på hur jonerna ordnar in sig i detta mönster i vanligt bordssalt.
Formelskrivning med salter
Innan du börjar skriva en kemisk formel behöver du veta vilken jonladdning ämnena har. Det ser du i det periodiska systemet eller i en tabell.
Att tänka på:
- I en kemisk förening skrivs alltid den positiva jonen först.
- Den kemiska föreningen som bildas ska vara elektriskt neutral.
Natrium reagerar med klor och bildar natriumklorid. Så här skriver du reaktionsformeln:
Så här kan det se ut med en bild:
Bild: OskarUggla / UgglansNO ©
Exempel 2: Di-litium-sulfid. Så här skriver du reaktionsformeln:
Denna kemiska förening kallas Dilitiumsulfid eller bara Litiumsulfid. Observera den lilla tvåan efter Li som betyder att det är två stycken litiumatomer. Tvåan har olika position före och efter reaktionen.
Exempel 3: Kalcium reagerar med fluor. Så här skriver du reaktionsformeln:
De flesta salter kan lösas i vatten. Vattnets kemiska egenskaper delar upp saltet vilket gör att de positiva och negativa jonerna flyter fritt omkring i vattnet. Det kallas för en jonlösning och på grund av jonerna leder jonlösningen elektricitet.
Bild: OskarUggla / UgglansNO ©
Om vattnet inte kan lösa upp saltet kallas det för ett svårlösligt salt.
Den negativa jonen kan bestå av flera sammansatta grundämnen. Sammansatta negativa joner sitter hårt ihop med molekylbindningar och går inte isär även om de blandas med vatten. I en sådan jonlösning finns det positiva joner och sammansatta negativa joner.
Exempel på negativa sammansatta joner:
När du skriver kemiska formler med sammansatta joner är det enklast att bara se laddningen och tänka sig att den negativa jonen sitter ihop och inte delar sig. Om det, i en kemisk förening, krävs fler negativa joner för att det ska bli en neutral laddning sätter du den sammansatta jonen i en parentes och markerar antal negativa joner till höger om parentesen.
2 SO4 = (SO4)2
Exempel 4: Magnesium reagerar med nitrat. Så här skriver du reaktionsformeln:
Saltet i tabellen heter magnesiumdinitrat.
Bild: alusruvi / Pixabay License
Fördjupning:
- Film – Salter (Andreas Sandqvist, 9.55, Svenska)
- Film – Hur jonföreningar bildas (Magnus Ehinger, 9.50, svenska)
- Hemsida – Salter (org)
- Hemsida – Salter (pluggno.se)
- Hemsida – Jonföreningars formler (kursnavet.se)
Uppgifter:
Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.