Deltest Organisk kemi 3 1962 Created on december 04, 2022 By ozky046 Livsmedelskemi stortest 1 / 11Kolhydrater. Vilket eller vilka alternativ är korrekta? Vanligt socker kallas för sackaros. Druvsocker och fruktsocker har samma molekylformel. Laktos är vanligt i mjölk. Druvsocker och fruktsocker är sammansatta sockerarter. Det är vanligare att vara laktosintolerant i Norden jämfört med länderna runt Medelhavet. 2 / 11Protein. Vilket eller vilka alternativ är korrekta? Protein är uppbyggt av aminosyror. Proteiner är kroppens energilager. Det finns 87 olika slags aminosyror. Det finns mycket protein i frukt. Kroppen kan inte tillverka alla aminosyror utan en del måste komma med kosten. 3 / 11Kolhydrater. Vilket eller vilka alternativ är korrekta? Alla organismer är beroende av fotosyntesen. Druvsocker är ett slags protein. Ett annat ord för druvsocker är fruktos. Vitaminer och mineraler är samma sak. Människan behöver tre olika näringsämnen för att överleva. 4 / 11Vitaminer och mineraler. Vilket eller vilka alternativ är korrekta? Vitaminer är oorganiska molekyler. Utan vitaminer i kroppen får du bristsjukdomar. Exempel på vitaminer är A, B, C, D, E. Det finns 14 olika B-vitaminer. Kroppen kan tillverka alla vitaminer själv. 5 / 11Vitaminer och mineraler. Vilket eller vilka alternativ är korrekta? Mineraler är oorganiska. Kalcium bygger upp skelettet. Hemoglobinet som transporterar runt syre till kroppens celler. Mineraler kallas också spårämnen. Kroppen består av 90-95 % procent av vatten. 6 / 11Fetter. Vilket eller vilka alternativ är korrekta? Kolhydrater lagrar energi i kroppen mer effektivt än fett. Transfetter är exempel på ett nyttigt fett. Omega 3 är ett slags fleromättade fetter som tros vara nyttigt för kroppen. Fett skyddar de inre organen mot stötar. Att härda ett flytande fett gör det fast. 7 / 11Kolhydrater 2. Vilket eller vilka alternativ är korrekta? Kroppen kan bryta ned alla typer av kolhydrater. Druvsocker är det enda sockret som cellerna kan få energi från. De andra sockerarterna måste omvandlas till druvsocker. Stärkelse innehåller fler druvsockermolekyler än cellulosa. Poly betyder många. Stärkelse och cellulosa sitter ihop av många druvsockermolekyler. 8 / 11Protein. Vilket eller vilka alternativ är korrekta? Mat med mycket protein är potatis, ris och pasta. Proteiner koagulerar om det blir för kallt i kroppen. Proteiner tillverkas i cellernas mitokondrier. Hormoner är en av kroppens budbärare. Enzymer påskyndar reaktioner i kroppen utan att själv förbrukas. 9 / 11Kolhydrater 2. Vilket eller vilka alternativ är korrekta? Det finns mycket kolhydrater i kött. Att spjälka betyder att sönderdela. Kostfibrer är kolhydrater i form av cellulosa. Snabba kolhydrater kan tas upp direkt av blodet. Glykemiskt index (GI) beskriver hur snabbt kolhydraterna omvandlas till druvsocker. 10 / 11Fetter. Vilket eller vilka alternativ är korrekta? Fett är en molekyl som består av en alkohol och tre organiska syror. Vegetabiliska fetter kommer från växtriket. I omättade fetter finns det bara trippelbindningar. Animaliska fetter är ofta flytande. I mättade fetter finns det bara enkelbindningar. 11 / 11Kolhydrater 2. Vilket eller vilka alternativ är korrekta? Glukos består av två ihopsatta druvsockermolekyler. Laktos är ett annat ord för mjölksocker. Exempel på sackaros är strösocker, florsocker och bitsocker. Stärkelse finns det mycket av i ris, potatis och pasta. Cellulosa är det som gör frukter och bär söta. Your score isThe average score is 39% LinkedIn Facebook Twitter VKontakte 0% Restart quiz